Hangi bira sever soğuk kış
günlerinde eve gelip şöyle kavrulmuş arpa kokusunun, kahve tatlarının
olduğu bir bira içmek istemez ki? Biz de öyle düşündük ve Atölyemizin 3.
kit birasını bir Stout olarak üretmeye karar verdik.
Bira Atöyesi K.3 Irish Stout: Soğuk ve Beyaz Kış Gecelerinin, Siyah ve Sert Birası.
Dostlarımızın
çoğu 'Siz ne yapıyorsunuz?' diyor, takip etmekte zorlanıyor. Açıkçası
biz de takip etmekte zorlanır olduk,haftamızı fermenterdeki biranın
şişeleneceği güne, yeni yapılacak biranın tarihine göre ayarlar olduk. Çünkü her adım önemli ön hazırlıklar gerektiriyor.
O
zaman ne yaptığımızı kısa tekrar hatırlatalım: Amacımız kendi emeğimizi
tatmak, keyifle Bira içmek ve son dönemde değişmeye başlamasına rağmen
bir Lager (daha da net söylemek gerekirse Pilsner) hegamonyası altında
olan ve çeşidin az olduğu Türkiye pazarında kendi biralarımızı içmek,
farklı tatlar yakalamak.
(''Devamı'' butonunu tıklamanız yazının devamına ulaşmanızı sağlayacaktır..)
Şu ana kadar 4 Kit versiyon, 2 Malt bira üretimi gerçekleştirdik. 2. Malt biramız bu hafta içi, 4. Kit biramız ise haftasonu şişelenecek. Bunları ayrı yazılarda tek tek anlatacağız. Bu yüzden bugünkü konumuza dönemlim: Irısh Stout...
Stout
bir İngiliz, daha da özelleştirisek bir İrlanda birası. Guinnes'i
bilirsiniz. O işte. Biramızın türü Stout.. Stout ise aslında Porter türü
biraların daha güçlü olanı. Stout 'Strong' demek.
Porter
zamanında ingiliz liman işçilerinin içtiği Siyah, sert ve nispeten
yüksek alkollü bir bira türü. Bu yüzden adı 'Porter' (Port liman demek).
Bilindiği kadarıyla da yüksek adette ihraç edilen ilk bira. Amerika
kıtasına göç eden ingilizlerin talepleri ile okyanusların ötesine
gönderilen bu bira türü diğer biralardan görüntü olarak direkt olarak
ayrılıyor. Bir kitapta okumuştum, bir biranın Porter mı, Stout mu,
olduğunu ayırt edemezsiniz ama o kesinlikle siyah olanı :).
Zamanla
yumuşak stoutlar, yine aynı şekilde sert porter'lar yapıldığı için bu
biralar biraz yer değiştirmiş durumda. Ama güzel bira içerken umurumuzda
olan ilk şey türü değil aldığımız zevktir. Bu yüzden çok takılmamak ve
keyfine varmak lazım.
Her
birada biraz daha öğreniyor ve kendimizi, geliştiriyoruz. Şişeleme bu
sefer çok daha iyi oldu. En büyük değişiklik ise kendi özgün tasarımımız
logomuzu ilk olarak bu birada kullandık. Bir süre de biralarımızda
İstanbul'un simgelerine yer vermeye karar verdik..
Biralarımız
şişede olgunlaştığı için yıllanabiliyor ve yıllandıkça kalitesi
artıyor. Dolabımda kendi yapımım 4 farklı bira, özel etiketleri ile
duruyor ve adetleri her geçen gün artıyor. Ne keyif ama!
Önümüzde yine Türkiye'de olmayan bira üretimleri, kendi reçetelerimiz ile üretimler var. Hepsini sizlerle paylaşacağız.
Şişeleme Öncesi Hazırlıklar
Şişeleme artık Daha Düzenli ve Hızlı
Tüm şişeleri tek tek etiketliyoruz.
Yeni lgomuz içimize sindi..
Karşınızda Bira Atölyesi K.3 Irish Stout
Karşınızda Bira Atölyesi K.3 Irish Stout
3'e bölünecek olan üretimimiz.
Gün sonunda yorgun ama mutluyuz..
tebrıkler tadım şişelerini bekliyorum.
YanıtlaSilB.E
Merhaba,
YanıtlaSilBeerader den de takip ediyordum yazdıklarınızı. Her ne kadar kara kartal ı tutmasam da en çok saygı duyduğum takımı ve biranın bloğunu biraraya getirdiğiniz için takdir ediyorum sizi. yaptığıız biraları gördükçe imreniyorum size. keşke istanbul da olsaydım dedirtiyosunuz insana. merak ettiğim hususlar:
1. ankara da evde bira yapımı ile uğraşan kanka, panpa, eş-dost var mı bilgi edinebileceğim?
2. bi yazınızda almanya dan bira yapım kiti vb. bişeyler aldığınızdan bahsetmiştiniz ama detaylı bilgi yoktu.ben de evde bira yapmak istiyorum ama bilgim yetersiz.
yaptıklarınıza ve yazdılarınıza sonsuz saygı duyduğumu yeniden belirtmek isterim.