16 Ağustos 2012 Perşembe

Trappist’ler Bölüm 2: Orval & Chimay


Bira ile ilgili son yazımızda Trappist’leri kısaca tanıtmış ve ne kadar özel olduklarını anlatmaya çalışmıştık dilimiz döndüğünce. Tüm kurşunları sıkmak gibi olacak ama kalan yeni ufuklara yelken açmadan önce 3 Trappist bira yorumumuzu da yapalım. ORVAL, CHIMAY BLUE ve CHIMAY RED… Buyrun bakalım;

Öncelikle ORVAL’den başlayalım. Tam adı Abbaye Notre-Dame d'Orval olan Belçika’nın 6 trappist manastırından biri. Diğerlerinin aksine ORVAL sadece iki çeşit bira üretiyor ve satışa sadece bir tanesini sunuyor. Şişesinin resmi aşağıda, küçük bir etiket, şık bir şişe. Bu kadar… Orval adı ise bir efsaneye dayanıyor. Zamanın dul konteslerinden Mathilda (Mathilda of Tuscany) evlilik yüzüğünü ileride manastır olacak olan bu bölgede bir pınara düşürür ve artık kaybolduğuna inanır. Tanrıya eğer yüzüğünü bulursa buraya bir manastır yaptıracağına dair bir adak adar ve hemen o anda bir alabalık ağzında yüzükle yüzeye çıkar ve dul kontes der ki; ‘FEDA’… Pardon pardon hatlar karıştı.. ‘Burası tam anlamıyla bir Altın Vadi’ ‘‘This place truly is a ‘val d’dor’’. ORVAL adı da buradan gelmektedir. Manastırın simgesi hala ağzında yüzük taşıyan bir alabalıktır. (Kaynak: The Oxford Companion to Beer)

Burada önemli bir ayrıntıya daha değinmek gerekli. Ayrı bir yazının konusu olacak ama değinmeden de geçemeyeceğim. Hemen hemen her biranın kendine has özel bardak ile servis ediliyor. Fransada’ki kafeden bozma bu mekanda bile 30 çeşit bira var, stokları nedir bilmem ama her bira ayrı ve özel bardağı ile birlikte geliyor. Aynı markanın Blonde ve Brune’si için bile ayrı bardaklar var. Ne kadar hoş, ne kadar güzel bir alışkanlık. İnsan birasını ona özel üretilmiş bardakta içince ayrı bir keyif alıyor. Bu biraları ve bardakları da aşağıdaki resimlerde görebilirsiniz.

Geldik sadede;

ORVAL: Alkol oranı %6,2 Trappist, Yine dokunmadan o ilk andaki saf ve temiz :) yorum; ‘3. Trappist, renk açık kahve ve hafif bulanık. Köpük çok dolgun, kahverengi ve büyük kabarcıklı. Koku topraksı, meyve ilk anda pek seçilmiyor daha metalik. Bardağı biraz sallayınca meyve kokuları çıkmaya başlıyor. Kırmızı meyveler. İçim çok rahat, gazı yüksek, dile ve damağa vuruyor, bitiriş ise hafif acılıkla sonlanıyor.’

Ne bira ama değil mi! Müthiş bir kompleksite ve denge söz konusu. Sevgili eşimin de çok beğendiği ve bu yüzden evde şu an 2 şişe bulunan biradır. Özel bir anı beklemektedirler efendim…

PUAN: 10/10 RateBeer Puanı: 99/100


CHIMAY
Yine Belçika ve adı manastırın bulunduğu aynı adı taşıyan kasabadan geliyor. Manastırın asıl adı ise Notre-Dame de Scourmont. Chimay 1850’ler Westvleteren Manastırından (Hani şu kapıda özel rezervasyonla bira veren ve dünyanın en iyi biralarını yapan manastır) ayrılan 17 Keşiş tarafından kuruluyor. Tarihi detaylara çok girmeyeceğim çeşitli güncellemeler ve bira üretimlerinden sonra İkinci Dünya Savaşının ardından tekrar bira üretmeye başlıyorlar. Belçika ve çevredeki çoğu manastır II. Dünya savaşında çok etkileniyor. Üretimleri duruyor çünkü bakır kazanlarına Almanlar tarafından el konuluyor ve bunlar eritilerek kullanılıyor. Hatta bazı bira üreticileri kazanlarını II. Dünya savaşı boyunca saklayabilmek adına toprağa gömüyorlar. Savaştan sonra da çıkarıp üretime devam ediyorlar..
Tekrar üretimde beklenen başarı elde edilemeyince Leuven Katolik Üniversitesi’nden Profesör Jean De Clerck’den eğitim alıyorlar ve modern teknikleri öğreniyorlar ve ardından bira üretime başlıyorlar ve çok da başarılı oluyorlar. Prof. De Clerck’e olan minnettarlıklarını De Clerck’ın ve eşinin Manastır içerisinde özel bir mezarlığa gömülmesine izin vererek gösteriyorlar. Jean De Clerck bira için çok özel bir insan. Micheal Jackson’ın olduğu gibi.

Hadi şimdi bira içelim;

CHIMAY BLUE: Alkol oranı %9. Trappist. Yine o an direk olarak yazdığım notları aktaracağım. Bunları dokunmadan iletmemin bir sebebi de ilerde bu işten gerçekten anlayınca bunları okuyup gülmek..  ‘4. Trappist. Renk koyu kahve, çikolata gibi. Köpük yoğun, kabarcıklı ve yine kahverengi. Koku topraksı. Tadı Orval’e benzettim. Hemen ardından içtiğim için etkilenmiş de olabilirim. Meyve tatları, damakta hafif bir acılık ve gaz kabarcıkları. Bitiriş ise oldukça yumuşak ve dengeli. %9 alkol oranı olduğuna inanmak zor.’

PUAN: 10/10 RateBeer Puanı: 100/100






CHIMAY RED: Alkol oranı %7.  ‘5. Trappist, 4. Manastır. Önce şunu not düşelim: aynı manastır, farklı tip bardak! Renk aynı, köpük biraz daha az ve daha az kabarcıklı. Koku yine topraksı. Meyve tatları daha belirgin, için biraz daha yumuşak ve acılık damağa çok vurmuyor. Gaz (carbonization) da düşük. İçtikçe daha çok beğeniyorum, kopmlex ve hafif, alkollü ama yumuşak’

PUAN: 10/10 RateBeer Puanı: 99/100

Chimay’lar nispeten en kolay bulunabilen Trappistler. Bulduğunuz yerde sarılın derim.

Bu yazı ile birlikte Trappist’lere bir ara veriyoruz. Destek için teşekkürler. Blogda en çok okunan bira yazısı oldular. Evde yakın bir dostumun armağanı olan henüz tadamadığım Hollanda’daki tek trappist manastırının birası olan La Trappe mevcut. Tadar tatmaz paylaşılacaktır.
 
Bu aralar fazla detay ve teknik bilgi yazıyoruz, söyle ilginç güzel video ve resim paylaşmıyoruz. Bari sonlandırmak üzere olduğumuz Ramazan Ayı'nın hatrına bir karikatür ile sonlandıralım yazımızı.. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder