20 Eylül 2012 Perşembe

Yeni Ufuklar! - Stout, Porter, IPA,

Yine bir iş gezisi ve yine yüklenip geldiğimiz çok özel biralar.. Son dönemde kendimizi Trappist'lere Belçika biralarına adamış bunlarla ilgili üst üste yazılar yazmıştık. Artık arkadaşların bile espri konusu olduk, trappist aşağı, trappist yukarı.. Ee o zaman yeni ufuklara yelken açmanın vaktidir dedik ve 3 farklı tipte biraları topladık geldik.

Geçen hafta Berlin'de Berlin Bier Shop'daydım. Dükkan sahibinin heyacanımı anlayarak dükkanın kapalı olmasına rağmen bana tek tek anlattığı biralar içerisinden (Dükkan kapanmak üzere olduğu ve taa Türkiye'lerden sadece bu iş için geldiğimi anltığımda durumu anlayışla karşılamsı neticesinde) seçtiklerimin listesi yazının devamında. Bu sefer Amerikan ve İngiliz (Araya Kanada ve Almanya da girdi) biralarına ağırlık vermeyi istediğim için IPA (Indıan Pale Ale), Stout ve Porter tipi biralar alındı. Önümüzdeki dönemde herbiri tek tek içilecek ve yorumlanacaktır. Gerçekten çok heyacanlıyım.. Saçma di mi? evet bira içeceğim için heyecanlıyım :)




Dükkan sahibini yarım saat esir ettikten sonra (Valla avrupa'da mal alacak da olsanız saati geldi mi dükkan kapnıyor.) heyecandan hemen karşıdaki kafeye oturdum, tek tek araştırdım, biralar hakkındaki bilgileri okudum. Çok özel ürünler olduğunu anlayınca da sevincim bir kat daha arttı. Zaten sırf şişe tasarımları bile beni mutlu edecek seviyedeydi.

Bir bira manyağı ve eski bir Metallica fanatiği olarak yandaki şişenin bende hissettirdiği duyguyu anlayabiliyorsunuzdur sanırım.

Peki nedir bu IPA, Stout ve Porter'lar?

Stout ve Porter'lar aynı aileden biralar. Stout aslında Strong anlamında ve Porter stili biralarında daha sert ve yüksek alkol oranlı versiyonları. ama ilk ortaya çıktığı zamandan sonra Porter'lardan daha hafif stout'lar da üretilmeye başlanınca bu iki türü birbirinden ayırt etmek iyice zorlaşmış durumda. Renk olarak daha koyu, kahve, çikolata ve karamel aromaları içeren daha keramamsı bir karaktere sahip biralar.

IPA'lar ise isminden de anlaşılacağı üzere öncelikle sadece Hindistan marketi için özel üretilmiş ve uzun yol boyunca olgunlaşması için daha sert ve acılık içeren şekilde formulleştirilmiş bir tür. Ardından İngiltere marketinde de talpe görünce birçok bira üreticisi tarafından farklı versiyonları üretilmeye başlanmış. Birçok farklı versiyonu aşağıdaki listede mevcut. Amerika ve İngiliz İPA'lar ise birbilerinden belirle farklılıklar da içeriyormuş. Henüz içmedik, bilmiyoruz..

Aşağıdaki resimde elimdeki tüm biralar yok ama en kalitelileri var. Aşağıdaki listeye ek olarak resimde Dünyan'nın en eski biraevinin Dünya'nın en iyi buğday biralarından biri olan Weihenstephan HeffeWeizen ve Trappist kolleksiyonum mevcut. Bir de aşkımız Beşiktaş'ın logosu var ki nedeni tüm güzelliklerin yan yana olsun istememden kaynaklandı..



Belirtmeden geçemeyeceğim bir nokta da. 3 adet bira yapma kiti de bu seyahatte Türkiye sınırlarına sokulmuştur! Gelecekte farklı süprizlerle burada herşey yazılacak, açıklanacak! :)

Kıskanılacak liste şu şekilde; Sizleri yormamak ve ne kalitede bira olduklarını görebilmeniz için hepsi RateBeer sitesine linklendirilmişlerdir. Artık hizmette sınır tanımıyorum.
İçim ve yorumlarda görüşmek üzere...

Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout

Anderson Valley Imperial IPA 

Williams Brothers March of Penguins

Williams Brothers Profanity Stout 
  
Anchor Old Foghorn

Samuel Adam's Boston Lager

Victory Storm King Imperial Stout

Sierra Nevada Stout

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA

Propeller Double IPA

Left Hand Fade to Black Vol. 3

Highland Orkney Porter

Samuel Smiths Imperial Stout






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder