8 Kasım 2012 Perşembe

Bira Atölyesi Hasat K-1 / Belgian Tripel

Bira yapmayı sürdüyoruz. Yaklaşık 3 hafta önce kendi imalatımız ilk biraları şişelerken Almanya'dan getirdiğimiz Bira yapım kitlerinden biri ile de bira yapmaya başlamıştık. Bu bira da bugün-yarın şişelenecek.
Atölyemizin hasatlarına kodlar veriyoruz. Bildiğiniz üzere Hasat 1 bir Pale Ale oldu (Seri No.1)(okumamıs olanlar için; http://serjaymz.blogspot.com/2012/11/ilk-bira-ilk-tadm-bira-atolyesi-hasat-1.html ). Bu yeni biramız bir kit üretimi olduğu için Hasat K-1 olacak. Hedef  %9 Alkollü bir Belgian Tripel. :)
Belçika biraları özel, aromatik ve Türkiye'de örnek olarak sadece Leffe ile bulabileceğiniz biralar. (Daha önce birçok Belçika ibrasını burada tanıtmıştık. Eski yazılardan ulaşabilirsiniz.). Bira Atölyesi kadrosu olarak bu biraları çok sevdiğimiz için ilk kit üretimimizi de bu biradan yapmayı uygun bulduk.
Kit ile bira yapmak yemek yapmaktan kolay. Çok özel ekipmanlar gerektirmiyor. Tarife uymanız, temiz çalışmanız ve tüm ekipmanların sterilize olması yeterli.

Tripel temel olarak alkol oranını belirtiyor. Yüksek alkollü bir bira orandan anlaşılacağı üzere. En çok aromasını merak ediyoruz. Haızr kitlerin başarısı ileride yapılacak K serilerinin durumunu belirleyecek.
İmalat sürecinde basitçe şerbetçiotu, maltı vs. herşeyi hazır olan kite sıcak su ekleyip kaynatıyorsunuz. Belirli orandaki şekeri ekledikten sonra mayayı koyup dinlendirmeye alıyorsunuz. Kesinlikle kendi yaptığınız biranın keyfinde değil imalat süreci ama çok daha hızlı ve kısa. Bir bira üretiminin 4-6 haftadan uzun sürdüğünü düşünürsek araya bu gibi kitleri katarak 'ev yapımız bira'sız kalmak istemiyoruz açıkçası. Her yeni adım yeni bir öğrenme bizim için.
Bira üretimi, bizim neler yaptığımız ile ilgili sorularınızı ve/veya görüşlerinizi blog üzerinden alabilir ve tartışabiliriz. Gelişmeleri buradan aktarmayı sürdüreceğiz.
 
Bira fermante olurken nasıl görünüyor merak ediyorsanız aşağıdaki videoyu izeleyebilirsiniz.
 
 
 
Prosesten resimler de aşağıdadır;
 




Bira Atölyesi
 
NOT: yazı http://biraatolyesi.blogspot.com/ dan alınmadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder