Bizim için ise parametre net. Bu bira 10 numara, Çünkü Bira Atölyesinin 10. BİRASI. :)
Nasıl mı yaptık? İşte böyle; (''Devamı'' yazısını tıklamanız yeterli)
Pilsen
tarzı bir birayı malt karakteri ve şerbetçiotunun damakta bıraktığı
izlere göre değerlendirirken bir Belçika Ale'ini içindeki tatlılık,
meyve harmoniler, İngiliz Ale'lerini kavrulmuş arpa karakteri ve acılık,
American IPA'larını şerbetçiotu ve kompleksliklerinin ön planda
olmasına göre değerlendirebiliyorsunuz.
Biz
10. biramız olarak bir 'English Bitter Ale' üretmeyi uygun bulduk. Bu
birada bazı ilkler de yaşandı. Kit üretimi olmasına rağmen ilk defa bir
kitle birlikte extract kullanımı gerçekleştirdik. Bira'daki aromanın
daha belirgin olmasını ve türün gereği tadları içermesini bekliyoruz.
Bu güne kadar yaptığımız biraları sırası ile listelemek gerekirse; (K: Kit Birası, No: Malttan üretim)
1. No.1 Pale Ale
2. K1 - Belgian Tripel
3. K2 - Tarwebier (Buğday Birası)
4. K3 - Irish Stout
5. K4 - IPA
6. No.2 Saaz Blonde
7. K5 - Nut Brown Ale
8. No.3 ZİFT
9. K6 - mülayim (amber ale) (yazısını paylaşmadık çünkü sonuçtan memnun olmadık)
Raflarda yerlerini almış halleri ise şu şekilde;
Bu
biramız için logo'yu yine güzel İstanbul'dan seçtik. Kız Kulesi..
Biranın anavatanında ülkemiize özgü bu güzellikleri ürünlerin üzerinde
taçlandırmak gerçekten güzel. Her birada seçtiğimiz resim ve isim bizi
en az bira yapımı kadar heyecanlandırıyor açıkçası.
Bu
işe başkoymadan önce bu kadar önemli olacağını düşünmediğimiz bir nokta
son biralarımızda sorun olarak karşımıza çıkmıştı; Sanitasyon! Bu
üretimde bu konuya özellikle çok dikkat ettik. Çok kısaca adımlar şu
şekilde oluştu;
Proseste kullanılacak olan her ekipman sanitasyon sıvısının içinde bekletiliyor.
Yeter mi? Yetmez.. Tek tek sıcak su ile tüm ekipmanlarımız durulandı. Bir laboratuvar ortamı titizliğinde çalışıyoruz. İnandınız mı? Valla biz de inanmadık.. :)
English
Bitter Ale. Özel bir bira türü. Ülkemizde Fuller's markasının bu türe
ait çok güzel biralarını bulabilirsiniz. ESB bu türe bir alt kol
oluşturarak adını veren kompleks ve özel bir bira. Bitter tam olarak
Türkçe'ye çevirmek zor. Baharatlı desek bizim baharat tatlarından değil
ama bira içince farkettiğiniz bir komplekslik söz konusu.
English
Bitter Ale genellikle %3-%7 alkol oranına sahip, sarıdan bronza uzanan
bir renk portföyü içinde genellikle saydam ve gazlı bir yapıya sahiptir.
Hafif acılık, karamel tatlar, başlangııştan bitişe farklı aromaları
içeren bu harika türe yakışır bir ürün ortaya çıkarmayı umuyoruz.
Fermenter kapanmak üzere. Malt, Extract, Su karıştırılıyor. Hidrometre ölçümünün ardında istediğimiz alkol oranına çıkmak için ne kadar şeker katılması gerektiğini hesaplıyoruz.
Şekerde bile sanitasyon devam ediyor, Şekeri kaynatarak biramıza ekliyoruz. Biralarımıza gaz basılmadığı için şişede olgunlaşıyor ve her halükarda şekere ihtiyaç duyuyoruz. Fermenterde eklemiş olmak ise tüm şeker alkole dönüştüğü için sorunsuz bir işlem.
Son hidrometre ölçümü alındı, alkol oranı beklentimiz; % 3,9-4,2 ..
Sonucunu heyecanla beklediğimiz bir biramız daha raflarda yerini almak üzere. 6 Aylık bir süre, 10 farklı bira, dostlar ve ailelerle paylaşılan güzel muhabbetler. Umarız bu güzel uğraş büyüyerek devam eder...
Biralarımız da hep 10 numara 5 yıldız olur :)
Sonuçları yine burada paylaşacağız..
Yazıyı kapatmadan önce bir haber de verelim; Çok yakında sürpriz bir bira, süper bir logo ve tamamen Bira Atölyesi reçetesi bir ürünün tüm detaylarını sizlerle paylaşıyor olacağız.
Takibinizi rica ederiz..
Bira Atölyesi
NOT. ilgili yazı biraatolyesi.blogspot.com adresinden alınmıştır.
Daha önceki yazılara bu site üzerinden ulaşılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder