Bu
güne kadar 6 farklı bira yaptık ama sadece 1 tanesinin tadımına bu
sitede yer verebildik. Artık biralarımız olgunlaştı, içilebilir duruma
geldi. Şimdi tek tek görüşlerimizi sizlerle paylaşalım.
Reçetenin oluşturulmasından ekipmanların hazırlanmasına, üretim sürecinden fermantasyona, şişelemeden olgunlaşmaya kadar 1 şişe biranın içimi en azından 5-7 hafta genellikle daha uzun süren bir süreç gerektiriyor. Bu yüzden bir hata yaptıysanız da geri dönüşü çok zor oluyor. Biz de hatalar yaptık. sorunlar yaşadık. 3 mühendis bir yola çıkarken hatasız iş olmasını da beklemiyorduk zaten. Bir yerde herşey çok düzgün işliyorsa ya hiç birşey yapılmıyordur ya da yanlış yapılıyordur :) doğrusu ile, yanlışı ile bu hatalarımızı da burada paylaşacağız, içimlerdeki yorumları mümkün olduğunca objektif yapmaya ve tadım yaptırdığımız eş-dost yorumlarını da işin içine katmaya çalışacağız.
Tadıma geçmeden önce bu yoğun tempoda bizleri destekleyen aile, arkadaş ve eşlerimize de sonsuz teşekkürler. Bu 3 kişinin olduğu her ortamda 4-5 aydır sadece Bira konuşuluyor. Yorucu.. Gerçekten yorucu.. Sağolun..
Bira Atölyesi K.2 TARWEBIER (Buğday Birası):
Biramız bir kit üretimi. Buğday birası, aroması ve tadıyla diğer
türlerden hemen ayırt edilebilen bu türün yapım aşamasını sizlerle
paylaşmıştık. Şimdi objektif bir şekilde tadımı notlandıralım;
Görünüm: Köpük devasa, renk bulanık bronz, bardakta gazlılık orta seviyede. Tatmin edici bir görüntüsü olduğunu kabul etmek lazım dostlar..
Koku: Malt kokusu hakim, hafif bir ekşilik içeriyor. Buğday birasına kokuları çok net hissedemedim.
Tadım:
Malt tadları hakim, benim evde açtığım versiyonda ekşi tatlar da
mevcuttu ama birlikte tadım yaptığımız şişe daha tatminkardı. çok
kompleks olmaması ve buğday birasına has tatları barındırmaması eksi
yanı. Sıcaklık artıkça alkol hissi de biraz daha belirginleşiyor.
PUANLAR:
Birol: 6/10
Can: 6/10
Server: 4/10
SONUÇ:
Bir kit birası olduğu için prosesde müdahale edebileceğimiz çok nokta
yoktu. Beklentilerim daha yüksekti ama yine de içimi düzgün köpüğü,
görünümü ve farklı aromaları ile özel bir bira oldu. Farklı şeker
katkıları ile tekrar değerlendirilebilir.
Bira Atölyesi K.3 Irish Stout: İlk
siyah biramız. Bu türde kendi imalatımız birayı da yakında bu
sayfalarda yayınlayacağız. Kışın soğuk ve karlı günlerinde kahve,
kavrulmuş malt aromaları ile damaklarımızı şenlendirecek bir bira yapmak
umudu ile yola çıkmıştık. Hadi şimdi sonuçları sizlerle paylaşalım;
Görünüm:
Logomouz çok beğeni topladı. Bira simsiyah, büyük kabarcıklı ve kırık
beyaz rengi ile bardağa yapışıyor. Adeta bir dantel gibi sarıyor
bardağı. Simsiyah görüntüden ötürü bardakttaki gazlılığı
değerlendiremiyoruz.
Koku: Kavrulmuş malt ağırlıklı. Kahve veya çikolata kokuları yok. Biraz karamel hissi. Görünüm ve koku bir bütün olarak gayet başarılı ve tatmin edici
Tadım:
Başta gazlı ve yoğun. adından damakta hafif kavrulmuş arpa tadı.
Bitiriş benim izlenimime göre ekşilik içeriyor. Görüntü ve koku kadar
başarılı değil ne yazık ki. bu biranın üretiminde hata olmuş olma
ihtimalini de değerlendiriyoruz. Şişeden şişeye ve içen kişiye göre
sonuç farklılık gösterse de kesin olan birşey var, hedefimiz daha
iyisi..
Can: 5/10Server: 4/10
Bu birayı tadan kardeşimin ilk andaki yorumlarını da dış bir gözlem olarak burada paylaşalım, kendimiz çalıp kendimiz oynuyoruz havasında olmayalım;
'Biranın köpüğü bardağı sarması, rengi gazlılığı ve dolgunluğu gayet güzel. Bitmesini istemediğim bir Bira. Elinize Sağlık.'
SONUÇ: Biz daha iyisini yaparız dedik ve tamamen kendi üretimimiz bir STOUT yaptık, sonuçlar için tabi ki biraz bekleteceğiz, hala fermantasyon kovasında..
Bira Atölyesi No. 2 Saaz Blonde: Maltından
şerbetçiotuna, kaynatılmasından maya seçimine kadar tamamen Bira
Atölyesi ürünü 2. biramız. Bir reçeteye mümkün olduğunca sadık kalmaya
çalkışarak ürettiğimiz bu serinin en önemli özellikler şunlar;
- 3 değişik malt tipi kullanıldı. İlk biramız Pale Ale'e göre tadımında farklılık bekliyoruz.
- 2 değişik tipte şerbetçiotu farklı zamanlarda prosese girdi. Daha aromatik ve daha şerbetçiotu ağırlıklı bir bira hedefleniyor.
Tüm bu detaylardan sonra şimdi yorumları alalım;
Görünüm:
İlk biramıza göre pale malt ile birlikte karamel malt da kullanıldığı
için daha koyu bir renk hakim. Bronz. Çok fazla bulanık değil. Tortu
şişeleme ve diğer proseslerdeki iyileşmeden dolayı her geçen gün daha da
azalıyor. Köpük çok kalıcı olmadı ama kullanılan bardakların etkisi
olabilir. Ayrıca şişeden şişeye farklılıklar da söz konusu.
Koku:
Şerbetçiotu ağırlıklı, hafif malt aromaları da var. 3 Farklı zamanda
sürece giren şerbetçiotlarının etkisi olmuş, ilk biramız göre koku daha
karakteristik.
Tadım:
Yine şerbetçiotu baskın, damakta kalıcı ve çok kompleks olmasa da
başarılı bir Bira. İlk biramızdan bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz.
Şişede olgunlaştıkça daha da iyi olacaktır.
PUANLAR:
Birol: 7,5 /10
Can: 7/10
Server: 6/10SONUÇ: amacımız ilk biramızdan 1 adım ileri gitmekti bunu başardık. Olgnlaştıkça daha da iyi olacak bir bira yaptık. Buradan öğrendiklerimizle daha büyük bir adım atmak için hazırız. Mutluyuz..
Tadımları paylaştığımız yazımızın sonunda geldik. İlk biramızı ve heyacanımızı şu yazı ile paylaşmıştık;
İlk Bira! İlk Tadım. Bira Atölyesi Hasat 1
Bu yazımızla da 4 farklı biramızı sonuçları ile birlikte iletmiştik olduk. Sırada K.1 Belgian Tripel ve K.4 I.P.A. tadımları var. Bunları bir sonraki yazıya saklaıyoruz.
Fermenterde de 2 yeni, farklı biramız var...
İlk biradan bu güne hızlı yol kat ettik. Artık prosesimiz oturdu, yeni ekipmanlarla daha hızlı çalışıyoruz, daha dikkatli ve özenliyiz. Her biramıza özel logo tasarlıyor içmek istediğimiz özel biraların üretimini öne alıyoruz. Bunlar ve daha fazlası bu sitede sizlerle olmaya devam edecek.
Paylaşmaktan, 'like'lamaktan, 'twit'lemekten, sağa sola e-mail'lemekten korkmayınız. :)
BİRA ATÖLYESİ
NOT1: yazı http://biraatolyesi.blogspot.com/ 'dan alınmıştır. Birçok farklı yazı ve Bira yapım süreçlerini ilgili siteden takip edebilirsiniz.
NOT2: Bugün Karabük maçı var. Emeğin Başkenti ve Babamın memleketi Karabük, Kusura bakma ama başka sevdalara kapalıyız...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder