26 Ekim 2012 Cuma

Şarap-severler için: Cantillon Biraevi!



Tezatlarla dolu bir başlık değil mi? ‘Ben bira sevmiyorum abi, hamallık..’ bu sözü çok duymuşsunuzdur. İzlediğim bir belgeselde vardı sanırım, bira sevemeyen insan olabileceğine pek inanmıyorum. Herkesin sevebileceği ve keyifle içebileceği bir bira mutlaka vardır, tek sorun henüz onu içmemiş olmasıdır. Bu yazımızdaki hedefimiz şarap severler. Şarap gibi kokan, şarap gibi görünen ve hatta tadı bile onu andıran efsanevi biraları tanıyacağız. Birkaçını yorumlayacağız.

Cantillon Biraevi (Bira fabrikası) 1900 yıllarda Paul Cantillon tarafından kurulmuş ve Belçika’ya özel LAMBIC biraları üretmeye başlamış olan bir biraevi. Lambic biraların özelliği belki de dünyadaki ilk hasatın yapılmasından beri var olan bir tekniği sürdürmesi. Doğal fermantasyon.. Maya sonradan katılmıyor, doğada bulunan ve fermantasyonu sağlayan doğal mayalarla biramız şeklini alıyor. Bölgenin sıcaklığı sadece 4 Ay bira yapımına müsaade ettiği için bu tarihlerin dışında bira üretimi de yapılmıyor. Doğallığın doruklarında hiç tatmadığınız bira lezzetlerini okumak için ‘Devamı’ butonunu tıklamanız yeterlidir.

Cantillon benim ilk biraevi deneyimdi, bunun bu kadar özel bir yere olması da şansım sanırım. Binanın önüne geldiğinizde dünyanın en iyi biraları listelerinde 4-5 biraları olan, doğal yolla üretim yapan ve bu kadar ünlü biraevi burası mı diyorsunuz.. dışarıdan tabirimi maruz görüp bir ‘Ahır’ görüntüsünde. Kapıyı araladığınızda ise zaman duruyor ve yüzyılı aşkın bir süredir orada hiç değişmeden duran bir imalathanenin içine giriyorsunuz.

Etrafta turistler, sizin gibi bira severler, bardaklarda (şarap bardakları gibi) kırmızı, pembe, sarı biralar içen ve muhabbet eden onlarca insan.. Mutluluk herkes için farklı şekilllerde tazahür ediyor.. Benim için mutluluk böyle anlar. Sadece 1 şey eksikti, o da yanımda olsa herşey mükemmel olabilirdi..


 

Hadi biraz bira tadalım;

Cantillon Geuze: Alkol oranı %5. Bulanık portakal rengi(en solda olanı). Dışarıdan bakınca bu üçlü içerisinde en çok biraya benzeyeni. 3,2 ve 1 yıllık lambiclerinin karıştırılarak şişede tekrar fermante olması ile üretiliyor. İçim kesinlikle bira değil sarı şarap.. tadımda meyve ve ekşilik hakim. Notlandırma için bu türden birçok bira içmek lazım, yanılmıyorsam bu 2. Geuze biram. İçin beyaz şarabı andırıyor, hafif burukluk ve ekşilik baskın. Ben şarap sevmem, çok bana göre değil. Özel günler özel yemekler için tercih edilebilir.

PUAN: 7/10   RateBeer Puanı: 99/100

Cantillon Kriek: Alkol oranı %5. Renk bulanık kırmızı (ortadaki). Köpük harika. Beyaz, kırmızı karışımı ve yoğun. Koku vişne ve yanında tam tanımlayamadığım bir meyve daha.. Geuze kadar ekşi değil. Görüntü tam tersiydi aslında. Daha az gövdeli ve daha kolay içimli. Geuze’de olduğu gibi bu da gazlı değil. Bu arada vişne kararımı yaban mersini ile de değiştirebilirim. Yaban mersininin tadı nasıldır? :)

PUAN: 7/10 RateBeer Puanı: 98/100

Cantillon Faro: Renk bordo-kırmızı arası. Saydam. Filtrelenmiş gibi duruyor ama sanmıyorum. Köpük neredeyse hiç yok. Gaz da öyle. İçim çok hafif, ağızda sonalara doğre hissedilen meyve tatları dışında bir şey bırakmıyor. Sanırım en az beğendiğim bu oldu.

PUAN: 6/10 RateBeer Puanı: 95/100





 
Cantillon Lambic: Renk resimdeki gibi.. :) yaw renge bile sıfat bulamaz olduk bu biraevinde. Bu biraları yorumlamak için dğarcığımın biraz artması gerekli. Bu içkilerin arpa ve buğdaydan yapıldığına kimseyi inandırabileceğimi sanmıyorum. Koku rengi ile tezat oluşturuyor ama yine ekşilik içeriyor. Ağızda meyve ve ekşilik tatları var, bitirişte çok az acılık. Az da olsa kompleksliği diğerlerine göre fazla.

PUAN: 7,5/10 RateBeer Puanı: 97/100








Son biraya geçemden o günkü notlarımı hiç dokunmadan aktaralım;
Ahır kapısından giriş ve dünya’nın en özel üretim biraları ile tanışma. Sıcak bir ortam, misafirperver çalışanlar ve onlarca turist. 2-3 katlı küçücük bu yerin dünyanın en iyi birlarını üretiyor olduğuna (ben öyle düşünmesem de) inanmak zor. Ortada küçük bir soba. 8-10 tadım masası ve bira aşkı.. Hayalim ileride böyle bir yere sahip olabilmek..
 

 

Cantillon Rose Gambrinus: Renk kriek gibi kırmızı ve bulanık. Köpük az. Şu ana kadar içtiklerimden en gazlı olanı bu ama hala normal biralara göre gazsız. Kırmızı tatlı meyveler, çilek gibi hafif acılık da var. İçtiklerim içinde en komplex olan ve beğendiğim bu oldu.

PUAN:8/10 RateBeer Puanı: 98/100

100 yılı aşkın bir süredir, aynı yerde aynı ekipmanla Bira üreten ve büyük üreticilerin esiri olmamış bağımsız bir biraevini anlattık bugün. Beşiktaş Arması da biralarına ve ortama çok yakıştı!
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere..










3 yorum:

  1. GÜZEL BİR TANITIM OLMUŞ BİZ BİRA SEVERLER İÇİN ANCAK RESİMLERDEN ANLATTIĞIN ORTAMI YAŞAYAMIYORUZ.DAHA İYİ AÇILARDAN DAHA İYİ RESİMLERLE BU ÜRETİM HANE Yİ GÖREBİLMEK İSTERDİM.CANTİLLON GUEUZE YAZIMINDAN BİR İMLA HATASI OLMUŞ İSMİ YANLIŞ BİLİNMESİN.ELİNE SAĞLIK.

    YanıtlaSil
  2. Server

    Umarım bir daha aklin biyerlerde kalmadan, her şey tam bir şekilde ziyaret edersin burayı ;)

    Yeni nesil masterbrewer Jean van Roy'a Tim Webb bir belgeselde bunun yüzde kaçı bilim yüzde kaçı sanat diye sorduğunda..Jean sanırsam bilimin etkisi burda 0 demişti. Gerçekten de herşeyin doğal olduğu Carlsbergensis öncesi dünyasının geleneklerine bağlı ve tamamıyla doğanın etkileriyle üretilen biralar. Bu biralarda bir tutarlılık yakalamak ise adeta bir sanat.

    Ellerine sağlık çok güzel bir yazı.. Bir sonraki yazımı Cantillon için yapmayı düşünüyordum çıtayı yükseltmiş oldun ;)

    YanıtlaSil
  3. Beerader Selamlar,
    Bir başka yazıdaki yorumuna cevabımda da iletmeye çalıştığım gibi bu yazılar bu işte yeterli seviyeye gelmek için uğraşlarımın tarihe düşülmesi gibi. Kendimi geliştirmeye çalışıyorum ve ben de tekrar tekrar okuduğumda birçok eksiklik buluyorum.

    Bu efsanevi biraevini yeterli hazırlık ile gezememiştim, bu yüzden senin bilginin ve deneyiminin çok daha iyi bir yazı ve kesinlikle daha iyi resimler ortaya çıkaracağına eminim. Aynı yerleri, tatları farklı bakış açıları ile görmek büyük keyif, yazını merakla bekliyorum.

    YanıtlaSil