13 Ekim 2012 Cumartesi

Yeni Yerler, Yeni Biralar..



   
    Bira yazılarında geriden geliyoruz, üstü üste yazılar yazmak lazım. Bu yazıda 3-4 değişik bira tadımını, Frankfurt Seyahati ve burada yapılan değerlendirmeleri listelemeye çalışacağım. 
      Hızlanmak istememim 2 nedeni var; 
  • Siz sevgili dostlarımdan gelen yoğun ilgi. :) Halimizi hatrımızı soran yok, biraları soran çok valla. Geçen hafta eski dostları gördüğümüz Ford ziyaretinde ‘Otosan People’ ahalisinden herkes önce biraların sonra bizim hatrımızı sorar olmuş.  
  • İkinci neden diğer yazıların başlıklar; İlk Bira üretimi denememiz, Delirium Cafe’yi ve Cantillon Bira İmalathanesi ziyaretlerimi soğumadan servis etmek istiyorum.
Bu yazı’da ilk IPA denememiz, Amerikan Butik (Craft) biracılığına kısa bir giriş ve Frankfurt Ziyaretinden bazı bira notlandırmaları olacak. Okumak isteyenler ‘Devamı’nı tıklayabilir, yeter ulan baydın diyenler; ah benim içtiklerimi bir de siz içseniz öyle demesiniz ama.. :)

 
Şu anda dünyanın en iyi biralarının yapıldığı, değişik reçetelerin ülkenin her yerinde denendiği ve tam bir bira ülkesi olan ülke neresi dersiniz? Ne Almanya, ne Belçika ne de Çek Cumhuriyeti, bu ülke Amerika. Bir konuyu da sömürmesinler be kardeşim..

Sierra Nevada Torpedo Extra IPA: %7,2 alkol oranına sahip. İçtiğim ilk IPA. Bu birayı takiben Belçika’da bir haftasonuna 7-8 tane sığdırarak bu türe karşı damağımızı eğittik ama bu ilk içişimizle ilgili izlenimleri yine hiç dokunmadan, eğitimsiz bir amatör olarak tüm saflığı ile gözlerinizin önüne serelim;

Renk bronz, gaz kabarcıkları bardakta az. Çok olmasada hafif bulanıklık var. Köpük kremamsı ve devasa. Koku baharatlı, tatlı-acı gibi. (daha sonraki deneyimlerle bunun saf şerbetçiotu kokuları olduğunu anlayabildik.) İçim ACI. Ama içmeden anlayamayacağınız bir Acı. Bizler için anlamı kötü ama algısı güzel olan bir terim Acı. Birada da böyle. Bu acılık aşırı şerbetçiotundan geliyor. Dengeli diyemeyiz. Hop-Head (kısaca şerbetçiotlarının aşırı derece kullanılması ile sınırlarda acılık içeren biralar..) bu olsa gerek. Damakta çok uzun süre kalıcı. Bu türü bir kere içtiğinizde bir daha unutmazsınız. Alkolü hissetmiyorsunuz. Bence tam da Türk’lerin ağız tadına uygun bir bira türü. Türkiye’de 1 tane bile olmaması çok üzücü.

Bu ilk bira deneyimimi kardeşim ile birlikte yapmıştım. Bu yüzden 2 not var. Bu türde ilk birayı içer içmez notlamak çok doğru değil ama bloğun neresi doğru zaten. Buyrun;

Server: 9/10 Noyan: 8/10 RateBeer Puanı: 98/100

IPA’ler için kısa bir bilgilendirme paragrafını aşağıdaki yazıda yazmıştım, merak edenler buradan okuyabilirler;


IPA’lar şu anda butik biracılığın sınırlarının zorlandığı en önemli türlerin başında geliyor. Öncelikle uzun yol koşulları ve lojistik gereksinimlerle oluşan bu tür şimdi Amerikan bira evlerinin araştırma ve denemeleri ile ulaştıkları yeni reçeteler ile bambaşka bir boyut kazanmış durumda. Bir içenin bir daha unutmayacağı, daha fazlasını isteyeceği bir tür. Zaten acı ve yoğun olan türün double IPA, Imperial IPA versiyonları ile acılık (IBU) değerleri inanılmaz noktalara gelmiş durumda. Daha geniş değerlendirmeleri Delirium Kafe’nin anlatıldığı yazımda bulabileceksiniz.

Sierra Nevada Stout: Alkol Oranı %5,8. Bu birayı da gün içini annemin sayesinde durmadan yiyerek geçirdiğimiz bir akşam üstü maç izlerken Kahve modunda içtik.. tam da Stout tipi biralara göre :)

Renk siyah, kopuk kahve-beyaz arası ve dolgun. Koku kavrulmuş malt ve çok hafif kırmızı meyve (citrus da olabilir) dilde gaz ve acılık bombası, damakta acılık. Kahvemsi, gövdeli çok iyi bir bira! 2. Sierra'm, bu bira evini tuttum.

Puanım: 9/10 RateBeer Puanı: 95/100

Değerlendirdiğimiz iki bira da Amerikan biralarıydı. Berlin Seyahatimde BERLIN BEER Shop’dan aldığım seriden. Amerika Ülkenin her bölgesinde küçük biraevlerinde inanılmaz denemeler, çok sağlam ve iyi biralar üretiliyor(muş). Okuduğumuz tüm kitaplar bunu söylüyor. İçtiklerimiz de bunu doğruluyor.

Amerika’daki bu bira devriminin ilk kıvılcımlarını atan kişilerden biri olan Michael Jackson’a (2. Kez söylüyorum, popçu olan değil!) tekrar şükranlarımızı sunuyorum. Efsane’nin kitaplarını tanıtalım artık en kısa zamanda!.

LA Trappe Tripel: Sevgili avukat dostum Bu-Rock’ın en sevdiği sınıf! Trappist. Bu trappist Hollanda’dan ve bunun da içtiğimizde tüm trappist manastırları içerisnde tek eksik Achel kalacak. (ki bunu da Belçika sehayatinde aradan çıkardım.)

Alkol oranı %8. Yani hergün içmekte olduğunuz herhangi bir biranın yaklaşık 2 katı. Renk açık bronz, ve hafif bulanık. Sierra Nevada IPA’e göre daha açık renkli. Köpük kırık beyaz ve yoğun. koku tatlı. Meyve kokuları alıyorsunuz (muz). İlk içimde gaz vurucu hafif tatlılık var ama şerbetçiotu acılığı da var. 3 ekseni de hissediyorsunuz ama bitiriş çok kopmleks değil. Çok çok iyi bir bira ama mükemmel değil. Alex’in ülkemizden ayrıldığı şu günlerde şu şekilde yorumlanabilir; Bir Alex (Westmalle, Rochefort) değil.

Bu birayı da Noyan Ağa ile içtik.

Puanım: 9/10   Noyan: 7/10    Ratebeer Puanı: 95/100










Yazıyı kah yemek yerken, barda otururken, kah yedik içtikten sonra yoldaki büfelerden otel odasına götürüp denediğimiz birkaç biranın kısa notlandırmaları ile bitirelim;

Krušovice Černe: Siyah Bira. Musluktan, alkol oranı % 3.8. Kopuk dolgun, kahverengi ama çok kalıcı değil. Koku yanık arpa ağırlıklı. İçim gaz yoğunluğu ile başlıyor, arpa tatları ile sonlanıyor. Acılık pek yok, kolay içimli güzel bir bira.
PUANIM: 5/10          RateBeer Puanı: 47/100













JEVER Pilsner: Aslında kısa anlatım kısmının dışında tutulup ayrıca değerlendirilmesi gerekn bir bira ama yorumlarımız yeterince uzun J; Alkol oranı %4,9. 0,5l sise. Frankfurt’ta otel odamda içiyorum. Bardağa doldururken kokusu yayılmaya başladı. Renk açık sarı, bardakta oldukça gazlı ve köpük beyaz, çok kalıcı olamadı (bardak?). koku şerbetçiotu, karıştırdıkça malt ve tatlı kokular da yayılıyor.. İçim tam bir atak, ağızda acılık ve gaz bombardımanı dil ve damakta yoğun, damakta acılık baskın, boğazdan inerken acılık hafifleşiyor. Pilsler hafiftir ama bu biraz gövdeli. İçtiğim en iyi pilsnerlerden... Belçika bombardımanından sonra notu nasıl belirlemek lazım? Kendi sınıfında süper, genel değerlendirmede biraz geri plana düşer.
Puanım: 8/10              RateBeer puanı: 52/100 (tüm biralar içinde. Kendi türünde 94/100, yorumlarla benzer değil mi..)




KillKenny Draught: Who killed Kenny? South Park hayranlarında ismi hemen çağrışım yapan biramıza geçtik. Alkol oranı %4,3. Köpüğün dengelenmesi müthiş. Renk bronz, kopuk kremamsı ve yoğun.. İçim biraz hayal kırıklığı, vurucu değil, hafif gövdeli bitirişte hafif şerbetçiotu tatları olan ortalama bir bira. En başarılı yeri kesinlikle köpüğü.. Hızlı ve çok tüketilebilecek bir Ale.. Türkiye’de olsa Pilslere rakip olabilir.

PUANIM: 3/10              RateBeer Puanı: 43/100







Evet bu kadar yeter herhalde. Şimdi sevgili dostlar, yazının bu son kısmına kadar gelebilen talihlilerimiz arasından seçeceğim bir kişiye elimdeki inanılmaz biralardan bir tanesi hediye edilecektir. Tek yapmanız gereken buraya kadar okuduğunuzu kanıtlamak, yani beni gördüğünüzde çekilişe katılmak istediğinizi belirtmek veya yorum bırakmak.

Noter huzurunda (İrmik The Kockan Ersolmaz'ın gözetiminde) çekilecek olan çekilişle kazanan kişiye anlatılan bira türlerinden istediğini 1 atnesini seçmesine (elimizdekilerden tabi ki) olanak vereceğiz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere..

Yazının sonuna bazı karışık resimler koyalım, içlerinde Frankfurt fuarından da seçilmiş resimler mevcut..

1 yorum:

  1. Arkadaşım merhaba;
    Sitem haberkartal.com'u takip edersen çok memnun olurum.. İyi çalışmalar - iyi haftalar
    görkem

    YanıtlaSil